SQL SERVER’DA VERİLERİN SORGULANMASI-1

Begüm Yazıcı 👩🏻‍💻
3 min readFeb 6, 2019

Basit Select İfadeleri

Sql Server’ın kullanım amacı verilerimizi depolamak ve gerekli durumlarda bu verilerimize erişebilmektir. En basit haliyle verilerimize erişebilmek için ‘Select’ anahtar sözcüğü kullanılır.

Yukarıdaki sorgumuzda ‘Select *’ ifadesi, ilgili tablodaki tüm kolonların sorgu sonucunda getirileceğini göstermektedir. ‘From’ anahtar sözcüğü ise hangi tablo kullanılmak isteniyorsa onun adının yazılması gerektiğini göstermektedir. Sorgumuzun sonucu aşağıdaki gibi olacaktır.

Tüm kolonlara ihtiyacımız olmadığı halde SELECT * ifadesinin kullanımı kolay olduğu için tercih etmek sorgu performansını düşürecektir. Çünkü okunması gereken verinin boyutu artacak bu da performans düşüklüğüne sebep olacaktır.

Çalıştığımız veritabanını değiştirmek istediğimizde ‘USE’ anahtar sözcüğünü kullanmalıyız.Eğer herhangi bir veritabanını seçmezsek varsayılan olarak kullanıcıya çalışması için bir sistem veritabanı olan ‘master’ veritabanı atanır.

Sorgu sonucunda tablodaki tüm kolonları değil de sadece istenilen kolonları görmek istiyorsak Select ile from arasına istenilen kolon adları yazılmalıdır. Aşağıdaki sorgu sonuç listesinde ‘AddressLine1, City ve PostalCode’ alanları gösterilmek istenmiştir.

Sorgumuzun sonucundaki listede gelen kolonlar tabloda olan kolon adları şeklinde gelir, eğer kolonların adlarını sorgu sonucundaki listede farklı görmek istiyorsanız ‘AS’ anahtar sözcüğü kullanılmalıdır. Bu şekilde oluşturulan yeni kolon adlarına ‘Alias’ denir.

Sorgu Sonuçlarında Koşul Kullanımı

Sorgularımıza koşul eklemek için ‘WHERE’ anahtar sözcüğü kullanılır. Where operatörünün kullanımı aşağıdaki gibidir.

SELECT select_ifadesi FROM tablo_listesi WHERE arama_sartı

Where ifadesi kullanılırken tablodaki kayıtlar TRUE, FALSE, UNKNOWN olarak değerlendirilir. Eğer aranılan şarta uygun kayıt bulunursa TRUE, bulunamazsa FALSE, UNKNOWN ise koşul için erişilen verinin NULL olduğunu gösterir.

Koşulda kullandığımız ifade sayı ise normal yazılırken eğer metinsel bir ifade yazılırsa tek tırnak içinde yazılmalıdır. Eğer tek tırnak içinde yazılmazsa Sql Server ifadeyi tablodaki kolon adı olarak algılar ve aşağıdaki ‘Invalid column name’ hatasını alır.

Koşulumuzda birden fazla ifadenin sağlanmasını istiyorsak ‘AND’ operatörünü kullanmamız gerekmektedir.

Koşulumuzda birden fazla ifadeden herhangi birinin sağlanmasını istiyorsak ‘OR’ operatörünü kullanmamız gerekmektedir.

Sorgumuzda vereceğimiz koşulu olumsuz yapmak istiyorsak ‘NOT’ operatörünü kullanmamız gerekmektedir. ‘!=’ aynı anlama gelmektedir.

--

--